Ako vybrať výrobník ľadu

Je pre vás miešanie drinkov umením? Potom už ste sa určite zamýšľali nad tým, ako najlepšie dochutiť a ozdobiť váš drink ľadom. Formičky na kocky ľadu sú síce fajn, ale čo keď túžite po kreatívnejších tvaroch? Potom je ideálny výrobník ľadu, s ktorým pozdvihnete vaše koktaily a drinky na úplne novú úroveň.

Je pre vás miešanie drinkov umením? Potom už ste sa určite zamýšľali nad tým, ako najlepšie dochutiť a ozdobiť váš drink ľadom. Formičky na kocky ľadu sú síce fajn, ale čo keď túžite po kreatívnejších tvaroch? Potom je ideálny výrobník ľadu, s ktorým pozdvihnete vaše koktaily a drinky na úplne novú úroveň.

Doba čítania 3 min.
Klara, redakcia Heureka.sk

Čo si rozmyslieť pred nákupom?

Kam prístroj kupujete?

Výrobníky ľadu prichádzajú v niekoľkých veľkostiach – od kompaktných domácich modelov po priemyselné vhodné skôr do hotelov a reštaurácií.

Pokiaľ vám ide čisto o ľad do domácich miešaných nápojov, aj tým najnáročnejším postačia modely do 15 kg ľadu. Ak však prevádzkujete rušný bar alebo napríklad penzión, pokojne preskúmajte objemné modely s kapacitou od 16 do 65 kg.

Máte na výrobník dostatok miesta?

S kapacitou úzko súvisí aj samotná veľkosť prístroja. Výrobníky sú samostatné prístroje, nie zásobníky napr. do chladničky, a preto sa uistite, že pre nich máte dosť priestoru na kuchynskej linke.

Dvojnásobne to platí pri väčších modeloch do gastro zariadení, ktoré obvykle zaberajú približne pol metra na šírku a takmer meter do výšky.

Chcete zásobníkový, alebo napojený na prívod vody?

Dezinfekcia sa delí na dva základné typy. Buď zariadenie disponuje zabudovaným zásobníkom, kam len vlejete vodu, alebo sa pripájajú hadicou na prívod vody.

Pri väčšine kompaktných modelov je obvyklejší prvý variant, s ktorým môžete výrobník pohodlne vziať aj na piknik alebo záhradnú párty.

Dôležité parametre

Výkon

Výkon určuje, ako rýchlo premení zariadenie vodu na perfektné kocky ľadu. Nie všetci výrobcovia ho však uvádzajú, a preto sa treba orientovať podľa metriky vyrobeného ľadu za určitú dobu. Väčšina domácich modelov vykúzli prvých 9 kociek v rámci niekoľkých minút. Väčšie porcie 30–40 kociek zaberie zhruba hodinu. Pri väčších modeloch je potom produkcia pochopiteľne rýchlejšia, je však kompenzovaná vyššou spotrebou.

Kapacita zásobníka

Vďaka kapacite sa dozviete, koľko hotového ľadu môžete celkom očakávať. Pokiaľ budet potrebovať výrobník hlavne na súkromnú koktail párty, bohato postačí model s kapacitou pod 6 kg. Do menšieho baru alebo kancelárie zapadne aj väčší model s kapacitou medzi 6–15 kg. Profesionálna prevádzka už potom vyžaduje ten najväčší kaliber, teda modely s kapacitou nad 15 kg.

Funkcie navyše

Výrobníky ľadu nie sú úplne multifunkčné zariadenia, napriek tomu ponúkajú paletu doplnkových funkcií, ktoré dokonale sprehľadnia každý proces tvorby ľadu.

  • Nastaviteľné tvary a veľkosti kociek – čo tak ľadové guličky alebo triešť?

  • LCD displej – jednoduché ovládanie výroby ľadu

  • Kontrolka hladiny vody – automatické hlásenie stavu vody

  • Automatické vypnutie – po dokončení mrazenia alebo naplnenia kapacity

  • Prenositeľnosť – niektoré modely ponúkajú rukoväte na ľahký prenos

  • Časovač – štart/stop mrazenia podľa vašich predstáv

S týmto výrobníkom si ľad naservírujete priamo do pohára

Ako funguje príprava ľadu?

  • Zabezpečte, aby bolo v nádobke prístroja dostatok vody, prípadne aby bol napojený na prívod vody.

  • Zvoľte tvar kociek a začnite mrazenie.

  • Chladiaci systém zmrazí kvapalinu do ľadu, potom ho teplý vzduch vytvaruje do vytúženej formy a uvoľní do zásobníka.

  • Vyberte ľad lopatkou zo zásobníka. Niektoré modely ponúkajú aj priame plnenie ako z automatu (pozri obrázok vyššie).